Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Κολοκυθοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ


  • 1200 γρ. τρυφερά κολοκυθάκια
  • 4 καρότα μικρά ή 2 μεγάλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεκινάμε τρίβοντας τα κολοκυθάκια.


Αφού τρίψουμε τα κολοκυθάκια, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα.


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5΄ να γίνουν διάφανα.

Στύβουμε καλά τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για 2΄-3΄ να λαδωθούν.



Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο αφού τον έχουμε ψιλοκόψει.

Αφού κρυώσει το μείγμα μας ρίχνουμε τη φέτα και  ανακατεύουμε.


Στην συνέχεια χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα πρoσθέτουμε ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις .


Τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη
  • 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. ξύδι
  • 2 κουτ. σουπ. γάλα κρύο
  • 1 κούπα νερό χλιαρό
  • νισεστέ για το αλεύρωμα των φύλλων
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια το αλάτι και την ζάχαρη,ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα.


Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το γάλα.


Ανακατεύουμε γρήγορα με λίγο απο το αλεύρι.


Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε.


Ζυμώνουμε ενώ προσθέτουμε νερό, μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή,ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια.Έπειτα την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.


Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ την επιφάνεια, πάνω στην οποία θα ανοίξουμε το φύλλο.


Λαδώνουμε πολύ καλα το ταψί μας.


Κόβουμε την ζύμη σε 5 μέρη.Το ένα μεγαλύτερο,το δεύτερο  και το τρίτο πιο μικρό απο το πρώτο και τα επόμενα δύο ίδια ακόμα πιο μικρά.Τα αλευρώνουμε.


Ανοίγουμε κάθε φύλλο με πλάστη,ενώ πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ συχνά για να μην κολλάει. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε 3 φύλλα για το κάτω μέρος του ταψιού.Τις τρείς μεγαλύτερες μπάλες.



Πρώτα ανοίγουμε την μεγαλύτερη μπάλα σε φύλλο φροντίζοντας να είναι μεγαλύτερο απο το ταψί,το μεταφέρουμε εκεί και το λαδώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο.


Έπειτα ανοίγουμε τα επόμενα δύο μικρότερα με την ίδια διαδικασία και τα τοποθετούμε ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά επίσης πολύ καλά.




Προσθέτουμε την γέμιση και τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι.




Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα,μικρότερα αυτη την φορά, ίσα ίσα στο μέγεθος του ταψιού.Βάζουμε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί λαδώνοντάς τα.


Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων σε κόθρο.Λαδώνουμε καλά τον κόθρο ολόγυρα και το τελευταίο φύλλο απο πάνω.


Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.


Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.




 Καλή μας όρεξη!!!





2 σχόλια:

  1. Η συνταγή μου φαίνεται πολύ νόστιμη και μόλις έκοψα ωραία κολοκυθάκια από τον κήπο μας, για να δούμε, για να δούμε.... Ευχαριστώ για την ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...σου εύχομαι καλή επιτυχία...:)...σπουδαίο πράγμα να έχει κανείς δικό του κήπο...τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή